Potser és una pregunta que encara no us heu fet, però si comenceu a cultivar l’espirulina arribarà en un moment o altre en què us direu: quin volum de cultiu necessito??

Abans de poder prendre aquesta decisió fa falta una mica d’informació.

Per una banda fa falta saber quants grams, aproximadament, espero obtenir del meu cultiu o bé una altra forma de formular-la seria, quantes persones es volen beneficiar del cultiu?.

En aquesta entrada sols parlarem dels cultius a l’exterior. En aquests casos, solem dir que fa falta 1 m² de cultiu, amb una profunditat de 20cm per cada persona. Amb aquestes dimensions es poden obtenir aproximadament 3 gr d’espirulina seca al día. En dies d’estiu aquest valor pot augmentar fins a 10gr seca al día, i a l’hivern sovint els valors son propers a zero o bé 0,2gr espirulina seca al día per cada metre quadrat. Tot i això, aquesta xifra depèn de molts altres factors que sovint no podem controlar com la temperatura, l’eficiència del cultiu, etc.

Per decidir quin volum cultivar també ho podem fer en base a les recol·leccions que volem fer quan arribin aquestes. En l’exemple d’1m² amb 20 cm de profunditat estarem tenint 200L de cultiu. Amb aquesta volum quan tinguem l‘espirulímetre (disc de sechi) situat a 2 cm voldrà dir que tenim aproximadament 100gr d’espirulina seca, o bé dit d’una altra manera 500gr d’espirulina fresca dins la bassa.

A l’hora de recollir, com a màxim, podríem filtrar 1/3 del volum, però només en condicions molt òptimes, el que habitualment recomanem és que la filtració sigui propera a 1/4 del volum, és a dir, en l’exemple s’obtindria 25gr d’espirulina seca o bé 125gr d’espirulina fresca filtrant 50L de cultiu. S’ha de tenir en compte que l’espirulina fresca tan sols ens durarà 3-5 dies a la nevera. I també es pot tenir en compte que al cap de 3-5 dies, en condicions de primavera-estiu-inici tardor l’espirulina ja s’haurà tornat a multiplicar-se i podrem fer una altra recollida.

 

Una altra recomanació important durant el procés de cultiu és esperar-se a arribar al volum final desitjat abans de fer la primera recolecció. Sóm molts els espirulinaires que estem temptats de recollir l’espirulina quan arribem als 50-100L, però fer-ho en aquest moment enlloc d’esperar a arribar a la quantitat final simplement endarrerirà de forma quadràtica l’inici de la recolecció. Així doncs, per molt gran que sigui la temptació, anem també a cultivar la paciència i esperar el florament de l’espiurlina!

Molt bon profit!!

 

 

Ja arriba la primavera i amb ella la temperatura va pujant, el sol cada dia ens acompañana una estoneta més i l’espirulina comença a experimentar el que es coneix com BLOOMS, grans creixements exponencials en molt poc temps!

Si t’has plantejat alguna vegada començar a conrear espirulina, ara mateix és el millor moment de l’any per començar! Per començar a conrear et recomandamos llegir el manual de cultiu disponible al web gratuïtament i si t’interessa pots sol·licitar el cep, o fins i tot tot el kit per començar a conrear la microalga més famosa del món!

Aprofitem l’ocasió per informar que aquesta primavera hem programat un curs de 3,5h de durada amb l’Assocació Dolça Revolució en els hivernacles de Balaguer de Pàmies Horícoles. Ja pots inscriure’t al curs mitjançant aquest enllaç. Atenció places limitades !!

 

 

Fa un any es va celebrar el taller “PROTOTYPING SPIRULINA’S GROWING SYSTEMS IN OPEN SOURCE”, en el qual 23 alumnes de l’Escola Universitària d’Enginyería y Disseny (Elisava) durant 3 intensos dias van treballar en el disseny de tres prototips diferents de produir espirulina tant per interiores com per exteriors.

El resultat d’aquestos tres dies es mostra a continuació:

1. Sistema para ser incoroporat en balcons.

2. Sistema para cultivar espirulina al interior de casa.

3. Sistema para cultivar espirulina en botigues de dietètica.

Ja ha acabat el període de votacions pel nou logo de la xarxa espirulina.
De les 8 opcions que hi havia, ens trobem amb la sorpresa que ha hagut dues opcions guanyadores:

Opció 2:

logo 2

Opció 4:

logo 4

Les dues empatades amb una ponderació de 100 punts. (podeu veure els resultats complets).

Aquesta situació no estava prevista, així que no sabem gaire com procedir perquè el resultat sigui lícit. Les propostes son vàries, o bé utilitzar els dos logos conjuntament. O bé fer una nova votació… Hem de tenir em compte també que l’opció 2, encara no compleix els requisits per poder ser logo, ja que sols està presentat en català i també s’hauria de presentar l’opció en castellà que de ben segur que modificarà l’estètica. Així doncs obrim aquesta entrada al blog per poder expresar-nos sobre què es considera més oportú.

 

[CASTELLANO]

Ya ha terminado el periodo de votaciones para el nuevo logo de la red espirulina.

De las 8 opciones que había, nos encontramos con la sorpresa que ha habido dos opciones ganadores:

Opción 2:

logo 2

Opción 4:

logo 4

La dos empatadas con una ponderación de 100 puntos. (resultados completos).

Esta situación no estaba prevista, así que no sabemos muy bien cómo preceder para que el resultado sea lícito. Las propuestas son varias, o bien utilizar los dos logos de forma conjunta (ya que pueden complementarse) o hacer una nueva votación u otas… Se tiene que tener en cuenta que la opción 2 aun no cumple con los requisitos de poder ser logo, ya que sólo està presentado en catalán y también se tendría que presentar en castellà que seguramente modificará la estética del logo. Así pues abrimos este hilo para poder expresar que nos parece más oportuno.

 

[CATALÀ]

Ja tenim propostes per l'elecció del logotip!
En total s'han aportat 8 propostes (moltes gràcies Mayka, Javier i Ariadna)

Hem habilitat una enquesta on-line on pots puntuar cada logotip i el que
millor puntuació obtingui serà el logotip guanyador!

Pot fer-ho al següent link:

http://www.e-encuesta.com/answer?testId=30dKThNybbY=


[CASTELLANO]

Ya tenemos propuestas para la elección del logo!
En total se han aportado 8 propuestas (muchas gracias Mayka, Javier y
Ariadna)  

Ahora hemos habilitado un encuesta on-line en la cuál puedes dar una
puntuación a cada logo y de ahí saldrá el logo ganador!

Para hacerlo puedes visitar el siguiente link:

http://www.e-encuesta.com/answer?testId=30dKThNybbY=


El tiempo límite para emitir el voto será el miércoles a les 23:59h.

Muchas gracias!!!


_______________________________________________
XarxaEspirulina mailing list
XarxaEspirulina@llistes.moviments.net
https://llistes.moviments.net/listinfo/xarxaespirulina

    Sábado

Introducción:
Presentación del taller y de la espirulina.
Propiedades nutricionales y porqué cultivar espirulina.
Conocer la espirulina al microscopio.

Necesidades para el cultivo de espirulina: el recipiente, el agua, la iluminación, la agitación, la temperatura y la alimentación.

14h Comida de traje.

Ejemplos de cultivo de espirulina: algunos ejemplos y comparaciones de productividades, costes de instalación, etc.

Día a día en el cultivo:
Fabricación del espirulímetro
Fase de crecimiento
Fase de Recolección
Diagnosticar cultivos de espirulina

        Domingo

Casos prácticos: se abordarán algunos casos concretos para cultivar espirulina y dar la mejor opción. Trae la descripción de tu espacio y necesidades.

Software de cálculo de la productividad de la espirulina. Se explicará cómo ponerlo en marcha, qué parámetros afectan al cultivo, y cómo instalarlo.

Spiru-show: pequeño espectáculo de teatro participativo para terminar de asimilar conceptos. (Depende del tiempo y las personas).

Resumen Conclusiones Valoración.

Nota: puede ver algunas modificaciones menores en el contenido según el tiempo y el grupo.

Precio: El precio del taller lo decides tú. Para orientarte hemos estipulado un valor monetario en función de los costes de la Xarxa Espirulina.
Coste taller: 45€ (incluye: material didáctico + 20gr de espirulina seca ecológica + degustación espirulina)
Caste taller + kit de cultivo: 120€ ( incluye: material del taller + bomba de aire de 5W + tubo de conexión + temporizador analógico + termómetro + alimento para la espirulina + de 1 a 2 L de cepa de espirulina)


Una vez cubiertos los gastos de realización del taller los beneficios se utilizarán para autogestionar la investigación en el cultivo de espirulnia a pequeña escala así como la difusión de dichas investigaciones.

Lugar:

Casa Particular con piscina de Juan José Vicente
C/ La costera, 8 Massanassa, a 3km de Valènciacartel agosto 2015 spiru valencia

Importante: CONFIRMAR ASSISTENCIA NECESARIA ANTES DEL 4 DE AGOSTO POR CORREO ELECTRÓNICO xarxaespirulina@moviments.net (o por teléfono: 647989270.)

Catalan[Castellano debajo]

Hola!

Després de la primera crida de reorganització de la xarxa (veure entrada), i la resposta d’algunes persones en col·laborar, aquí llistem de forma molt més concreta les tasques que creiem que s’haurien de dur a terme des de la Xarxa:

Gestió de la informació: espai web i imatge:

 • Migrar a wordpress.org per tal de tenir un hosting on poder instalar plugins com per exemple un fòrum.
 • Registrar redespirulina.net i xarxasespirulina.cat.
 • Canviar la cara a l’espai web per fer-lo més adequat a les tasques que està realitzant la xarxa, entenem que com a mínim:
  • Incloure un fòrum on tots els espirulinaires puguin comentar el desenvolupament dels seus cultius.
  • Ordenar i reestructurar l’apartat mediateca.
  • Que hi hagi un apartat d’events.
  • Traduir el web al castellà i al català, mitjançant el plugin wpml
 • Realitzar un logo per la xarxa.
 • Documentar el procés de cultiu amb un manual pràctic i senzill.

A nivell de recursos i adminsitratiu:

 • Crear una associació, simplement per tenir un organisme jurídic el qual permeti, entre altres tenir un número de compte, demanar ajudes i subvencions; però que no serveixi per supeditar les formes d’organitzar-se de la xarxa.
 • Obrir un número de compte a Triodos, o qualsevol altre banc que permeti operar i sigui “menos malo”.
 • Buscar finançament personal/empresarial/institucional sempre i quan vagi amb la lògica de la xarxa i no posi en entredit la forma de funcionar ni els principis.
 • Cercar persones que s’ocupin de la posada en marxa i posteriorment del manteniment de la xarxa.

Manteniment:

 • Coordinació general de la xarxa.
 • Dur la contabilitat de la xarxa.
 • Acollir les peticions de noves cultivadores. Enviaments de soques i kits de cultiu. Que cap espirulinaire amb ganes de cultivar es quedi sense espirulina.
  • Aquesta és una de les tasques més grans i que es pot descentralitzar. Per exemple, per biorregions, etc.
 • Tenir un o varis espais de referència on mantenir la soca pura i de bona qualitat.
 • Continuar investigant formes de cultivar l’espirulina a casa.
 • Enxarxar cultivadores artesanals d’arreu del planeta.
 • Enxarxarse amb altres organitzacions i països per tal de fer una xarxa internacional.
 • Organitzar una trobada anual, com a mínim, entre diferents espirulinaires. Quedaría bacant per aquesta tardor 2015.

Com es pot comprobar algunes tasques requereixen de finançament propi, per això una de les tasques prioritàries serà buscar aquest finançament.

Creiem que el gruix de les tasques es poden fer des de l’activisme i el voluntariat. Tot i això, no volem que torni a passar que la xarxa quedi deserta perquè les persones que ho estaven dinamitzant no tenien suficients recursos.

Per això, tothom qui vulgui ocupar-se d’alguna de les tasques descrites a sobre, agrairem que es fiqui en contacte a través del correu xarxaespirulina [at] moviments.net explicant què li agradaria fer i què necessita com a intercanvi. Posteriorment veure’m (a ser possible a la trobada de tardor 2015) si s’ha pogut arribar a finançar el projecte i com estan les tasques.

Aprofitem també per agraïr la Fundació Terre-Humaine que ha apostat per finançar aquesta nova època de la xarxa espirulina amb 2.225€ per culminar aquest procés:

Moltes gràcies,

Xarxa espirulina.

 

[CASTELLANO]

Después de la primera llamada de reorganización de la red (ver entrada), y la respuesta de algunas personas en colaborar, aquí listamos de forma mucho más concreta las tareas que creemos que se deberían llevar a cabo desde la Red:

Gestión de la información: espacio web e imagen:

 • Migrar a wordpress.org para tener un hosting donde poder instalar plugins como por ejemplo un foro.
 • Registrar redespirulina.net y xarxasespirulina.cat.
 • Cambiar la cara al espacio web para hacerlo más adecuado a las tareas que está realizando la red, entendemos que como mínimo:
  • Incluir un foro donde todos los espirulinaires puedan comentar el desarrollo de sus cultivos.
  • Ordenar y reestructurar el apartado mediateca.
  • Que haya un apartado de eventos.
  • Traducir la web al castellano y al catalán, mediante el plugin WPML
 • Realizar un logo para la red.
 • Documentar el proceso de cultivo con un manual práctico y sencillo.


A nivel de recursos y adminsitrativo:

 • Crear una asociación, simplemente por tener un organismo jurídico el que permita, entre otras tener un número de cuenta, pedir ayudas y subvenciones; pero que no sirva para supeditar las formas de organizarse de la red.
 • Abrir un número de cuenta en Triodos, o cualquier otro banco que permita operar y sea “menos malo”.
 • Buscar financiación personal / empresarial / institucional siempre y cuando tenga la lógica de la red y no ponga en entredicho la forma de funcionar ni los principios.
 • Buscar personas que se ocupen de la puesta en marcha y posteriormente del mantenimiento de la red.


Mantenimiento:

 • Coordinación general de la red.
 • Llevar la contabilidad de la red.
 • Acoger las peticiones de nuevas cultivadores. Envíos de cepas y kits de cultivo. Que ningún espirulinaire con ganas de cultivar se quede sin espirulina.
 • Esta es una de las tareas más grandes y que se puede descentralizar. Por ejemplo, para biorregiones, etc.
 • Tener uno o varios espacios de referencia donde mantener la cepa pura y de buena calidad.
 • Continuar investigando formas de cultivar la espirulina en casa.
 • Enredarse cultivadores artesanales de todo el planeta.
 • Enredarse con otras organizaciones y países para hacer una red internacional.
 • Organizar un encuentro anual, como mínimo, entre diferentes espirulinaires. Quedaría bacante para este otoño 2015.


Como se puede comprobar algunas tareas requieren de financiación propia, por eso una de las tareas prioritarias será buscar esta financiación.

Creemos que el grueso de las tareas se pueden hacer desde el activismo y el voluntariado. Sin embargo, no queremos que vuelva a ocurrir que la red quede desierta porque las personas que lo estaban dinamizando no tenían suficientes recursos.

Por ello, todo el que quiera ocuparse de alguna de las tareas descritas arriba, se puede poner en contacto a través del correo xarxaespirulina [at] moviments.net explicando qué le gustaría hacer y qué necesita como intercambio. Posteriormente veremos (a ser posible en el encuentro de otoño 2015) si se ha podido llegar a financiar el proyecto, las personas y en qué estado se encuentran las tareas

Aprovechamos también para agradecer que la Fundació Terre-Humaine ya ha apostado para fianciar esta nueva época de la red, y donado 2.225€ para culminar este proceso.

Muchas gracias,

xarxa espirulina

Con mucho retraso se presenta la información sobre el taller que se ofrecerá en Murcia el primer fin de semana de Junio. El contenido del taller será el mismo que el ofrecido un madrid (ver enlace).

¡¡¡¡Importante: Post-pouesta para el fin de setmana

17, 18 y 19 de JULIO!!!!

Al teléfono: 685969109 AYUDA A NEPAL espirulina-03

PARA el  fin de semana 18 Y 19 de Julio 2015, estamos  organizando un taller en Murcia, para las personas que quieran aprender a cultivar esta cianobacteria en casa.

Contenido:

Taller cultiva tu espirulina (inscripción previa necesaria, plazas limitadas):

Sábado de 9 a 13h  y de 18 a 21h.       Domingo de 9 a las 13h..

Sabado  18 de Julio.

Introducción:
Presentación del taller y de la espirulina.
Porqué cultivar espirulina.
Conocer la espirulina al microscopio.
Necesidades para el cultivo de espirulina: el recipiente, el agua, la iluminación, la agitación, la temperatura y la alimentación.
Ejemplos de cultivo de espirulina: algunos ejemplos y comparaciones de productividades, costes de instalación, etc.
Día a día en el cultivo:
Fabricación del espirulímetro
Fase de crecimiento
Fase de Recolección
Diagnosticar cultivos de espirulina

Domingo 19 de Julio.

Casos prácticos: se abordarán algunos casos concretos para cultivar espirulina y dar la mejor opción. Trae la descripción de tu espacio y necesidades.
Software de cálculo de la productividad de la espirulina. Se explicará cómo ponerlo en marcha, qué parámetros afectan al cultivo, y cómo instalarlo.
Resumen Conclusiones Valoración.
Nota: puede ver algunas modificaciones menores en el contenido según el tiempo y el grupo.
Precio: El precio del taller  es para cubrir costes del taller , y el resto se dedicarà exclusivamente para LA AYUDA A NEPAL.
Coste taller:60 e (incluye: material didáctico + 20gr de espirulina seca ecológica + degustación espirulina)
La segunda opciòn es para las personas que quieran asistir al taller y comprar lo necesario para llevar a cabo el cultivo de la espirulina.
Coste taller + kit de cultivo: 140 ( incluye: material del taller + bomba de aire de 5W + tubo de conexión + temporizador analógico + termómetro + alimento para la espirulina + de 1 a 2 L de cepa de espirulina.
Lugar:  Centro de Retiros, Pedania Comala, Sierra de la Espada. Molina de Segura. Murcia.  ( dirección hacia empalme Archena-Fortuna por autovia hacia Albacete.  Cojeis la salida hacia Fortuna, y desde esa salida contar 3 km.
Vereis cartel ETAP, y otro de Comala-Rincon de los Angeles… tomadlo hacia la izquierda.  Seguid hasta la depuradora, luego calle cuesta blanca,  calle los Frailes y después vereis calle de los benaventes hacia la derecha. LLegar hasta el final de ella , puerta de hierro.
INSCRIPCIONES. Para poder realizar este  evento, necesitamos que las personas interesadas, paguen por adelantado los 60 e del coste de este taller. En caso de que no se realizase por cualquier motivo , el dinero será devuelto de inmediato.
Número de cuenta. La Caixa. 2100-5041-90-01000.Josefa Nieto Jara. Presidenta de
la Asociación. 
  Tel   685969109–KHORLODOMPA@HOTMAIL.COM

Plazas Limitadas para las personas que quieran quedarse durante el fin de semana
en el recinto. Los que vengan viernes noche hasta el domingo 17h el coste por estancia, más desayuno , comida y cena será de cien euros.  Los que lleguen el
sabado por la mañana  con salida el domingo hasta las 17 h , el coste será de 80e.
Las personas que vengan de cerca y quieran quedarse a comer, previo aviso, pagaran
10 e por comida y 10 por cena.

Organiza ASOCIACION KHORLO DOMPA, AMIGOS DEL TIBET.

sdfsdfasdfs

Us presentem un taller que es durà a terme a Barcelona, durant uns quants dies en sessions pràctiques, per a totes les persones que vulguin conèixer el món espiral i començar a cultiva espirulina.

Diumenge 31 de Maig al matí, a Can Masdeu (com arribar-hi) (sessió oberta de 10:30h a 14h)

Introducció i presentació de l’espirulina a Can Masdeu.

Taller avançat de conreu d’espirulina: 3, 10 i 14 de Juny :

Dimecres, 3  de Juny  una sessió de 18h a 20h a Ecologistes (c/princesa, núm. 6 principal Barcelona ).

Expliquem en detall de la fase de creixement i repartim els kits i el conreu inicial.

Dimecres, 10 de Juny sessió de 18h a 20h a Ecologistes (c/princesa, núm. 6 principal Barcelona).

Compartim experiències en aquesta primera fase de creixement, problemes, dubtem, tornem a donar conreu si es necessari.

Dissabte, 13 de Juny sessió pràctica de recolecció a Can Masdeu (de 10:30h a 14h) pel matí.

Dinar “de traje” y per la tarda parlem d’instalacions, experiements, possibilitats sobre com fer-ho a la pròpia casa.

Costos:

 • 40€ per assistir al taller (inclou dossier de cultiu d’espirulina)
 • 100€ per assistir + kit de cultiu.

Inscripcions a través del correu: javimontellano@yahoo.es

 • Mínim 10 persones, màxim 20.

Taller ofert per en Javi Montellano, cultivador d’espirulina a escala familiar des de l’any 2006.

flyercultivoespirulina

Organitza:

 • Can Masdeu
 • Ecologistas en Acción, Barcelona
 • Xarxa Internacional de Cultivadores d’Espirulina per la Sobirania Alimentària.

+info:

Taller de introducción a la espirulina y presentación de la Red Internacional de Cultivadores de Espirulina por la Soberanía Alimentaria

31 de Mayo de 10.30 a 14 h. en Can Masdeu (www.canmasdeu.net) Como en todas las actividades del PIC (Punt d’Interacció a Collserola) no hay precio, sólo se pide una aportación para el mantenimiento del centro social. Tampoco hace falta inscribirse previamente.

Tanto si nunca has oído hablar de la espirulina como si ya sabes algo pero nunca te has planteado cultivarla, ven a la introducción, despeja tus dudas y si, te animas, puedes apuntarte al taller de cultivo o si quieres intentarlo por tu cuenta, te podemos proporcionar cultivo inicial con o sin un kit.

Para evitar muertes innecesarias de espirulina, sólo entregaré cultivo inicial a quien tenga las condiciones mínimas para cultivarla (un compresor de acuario + un lugar soleado).

Si ya sabes de la espirulina y la posibilidad de cultivarla en casa, incluso si lo has intentado alguna vez y no lo has conseguido, ven al taller de cultivo. Inscripciones hasta el Domingo 31 de Mayo al mail javimontellano@yahoo.es

Propongo que tengas como objetivo mínimo cultivarla del 3 al 14 de Junio. Necesitarás un compresor de acuario, varios recipientes preferiblemente de cristal y sobre todo, un lugar soleado durante la mayor parte del día y un rato para dedicarle cada mañana y poder echarle alguna mirada a lo largo del día (¡es perfecto si trabajas en casa!).

Taller avanzado de cultivo de espirulina

Miércoles 3 y 10 de Junio de 18 a 20 h. de Junio en Ecologistas en Acción (C/Princesa 6 Principal www.ecologistasenaccion.org). Sábado 13 de Junio de 10 a 14 h. jornada de recolección en Can Masdeu.

Precio: 40 euros. Incluye manual de cultivo, taller + kit de cultivo (1 l de espirulina, nutriente, compresor, tubos, difusor, temporizador y mall para filtrar) 100 euros.

El dinero recaudado una vez descontados los gastos se repartirá de la siguiente manera:

10% para Ecologistas en Acción

10% para Can Masdeu

40% para la Xarxa Espirulina Catalana (xarxaespirulina.wordpress.net)

40% para el tallerista Javier Montellano

En la primera sesión (Miercoles 3 de Junio de 18 a 20en el local de Ecologistas en acción) repartiremos los kits y el cultivo inicial (1 l). Hablaremos de cómo se usa el material y nos centraremos en lo necesario para que cada uno haga crecer a la espirulina en su casa durante la semana siguiente.

En la segunda sesión (Miércoles 10 de Junio, mismo horario, mismo lugar) compartiremos la experiencia de la primera semana de cultivo (¡es la fase más delicada!): problemas, dudas, detalles, material… encaso que sea necesario, volvemos a repartir cultivo inicial.

El Sábado 13 de Junio nos reunimos en Can Masdeu para cosechar el cultivo que inicié el 2 de Mayo. Después hablaremos de cómo continuar: quien no quiera seguir con el cultivo lo puede pasar a l@s cultivador@s que sí vayan a llegar a la fase de recolección.