Es comunica que principalment a causa de motius climatològics durant els mesos de novembre i desembre deixarem d’enviar soques de cultiu.

Això és degut principalment al fet que les condicions climàtiques no són favorables per començar un cultiu. Si tot i així algú requereix d’aguna soca ens pot contactar a través del corre: xarxaespirulina @ moviments.net explicant una mica el perquè ho necessita ara i com pretén afrontar les condicions climàtiques adverses.

 

Aquest any ja s’han repartit més de 70 kits de cultiu! Moltes gràcies i felicitats a totes !!

 

 

Potser és una pregunta que encara no us heu fet, però si comenceu a cultivar l’espirulina arribarà en un moment o altre en què us direu: quin volum de cultiu necessito??

Abans de poder prendre aquesta decisió fa falta una mica d’informació.

Per una banda fa falta saber quants grams, aproximadament, espero obtenir del meu cultiu o bé una altra forma de formular-la seria, quantes persones es volen beneficiar del cultiu?.

En aquesta entrada sols parlarem dels cultius a l’exterior. En aquests casos, solem dir que fa falta 1 m² de cultiu, amb una profunditat de 20cm per cada persona. Amb aquestes dimensions es poden obtenir aproximadament 3 gr d’espirulina seca al día. En dies d’estiu aquest valor pot augmentar fins a 10gr seca al día, i a l’hivern sovint els valors son propers a zero o bé 0,2gr espirulina seca al día per cada metre quadrat. Tot i això, aquesta xifra depèn de molts altres factors que sovint no podem controlar com la temperatura, l’eficiència del cultiu, etc.

Per decidir quin volum cultivar també ho podem fer en base a les recol·leccions que volem fer quan arribin aquestes. En l’exemple d’1m² amb 20 cm de profunditat estarem tenint 200L de cultiu. Amb aquesta volum quan tinguem l‘espirulímetre (disc de sechi) situat a 2 cm voldrà dir que tenim aproximadament 100gr d’espirulina seca, o bé dit d’una altra manera 500gr d’espirulina fresca dins la bassa.

A l’hora de recollir, com a màxim, podríem filtrar 1/3 del volum, però només en condicions molt òptimes, el que habitualment recomanem és que la filtració sigui propera a 1/4 del volum, és a dir, en l’exemple s’obtindria 25gr d’espirulina seca o bé 125gr d’espirulina fresca filtrant 50L de cultiu. S’ha de tenir en compte que l’espirulina fresca tan sols ens durarà 3-5 dies a la nevera. I també es pot tenir en compte que al cap de 3-5 dies, en condicions de primavera-estiu-inici tardor l’espirulina ja s’haurà tornat a multiplicar-se i podrem fer una altra recollida.

 

Una altra recomanació important durant el procés de cultiu és esperar-se a arribar al volum final desitjat abans de fer la primera recolecció. Sóm molts els espirulinaires que estem temptats de recollir l’espirulina quan arribem als 50-100L, però fer-ho en aquest moment enlloc d’esperar a arribar a la quantitat final simplement endarrerirà de forma quadràtica l’inici de la recolecció. Així doncs, per molt gran que sigui la temptació, anem també a cultivar la paciència i esperar el florament de l’espiurlina!

Molt bon profit!!

 

 

Ja arriba la primavera i amb ella la temperatura va pujant, el sol cada dia ens acompañana una estoneta més i l’espirulina comença a experimentar el que es coneix com BLOOMS, grans creixements exponencials en molt poc temps!

Si t’has plantejat alguna vegada començar a conrear espirulina, ara mateix és el millor moment de l’any per començar! Per començar a conrear et recomandamos llegir el manual de cultiu disponible al web gratuïtament i si t’interessa pots sol·licitar el cep, o fins i tot tot el kit per començar a conrear la microalga més famosa del món!

Aprofitem l’ocasió per informar que aquesta primavera hem programat un curs de 3,5h de durada amb l’Assocació Dolça Revolució en els hivernacles de Balaguer de Pàmies Horícoles. Ja pots inscriure’t al curs mitjançant aquest enllaç. Atenció places limitades !!

 

 

Fa un any es va celebrar el taller “PROTOTYPING SPIRULINA’S GROWING SYSTEMS IN OPEN SOURCE”, en el qual 23 alumnes de l’Escola Universitària d’Enginyería y Disseny (Elisava) durant 3 intensos dias van treballar en el disseny de tres prototips diferents de produir espirulina tant per interiores com per exteriors.

El resultat d’aquestos tres dies es mostra a continuació:

1. Sistema para ser incoroporat en balcons.

2. Sistema para cultivar espirulina al interior de casa.

3. Sistema para cultivar espirulina en botigues de dietètica.

Ja ha acabat el període de votacions pel nou logo de la xarxa espirulina.
De les 8 opcions que hi havia, ens trobem amb la sorpresa que ha hagut dues opcions guanyadores:

Opció 2:

logo 2

Opció 4:

logo 4

Les dues empatades amb una ponderació de 100 punts. (podeu veure els resultats complets).

Aquesta situació no estava prevista, així que no sabem gaire com procedir perquè el resultat sigui lícit. Les propostes son vàries, o bé utilitzar els dos logos conjuntament. O bé fer una nova votació… Hem de tenir em compte també que l’opció 2, encara no compleix els requisits per poder ser logo, ja que sols està presentat en català i també s’hauria de presentar l’opció en castellà que de ben segur que modificarà l’estètica. Així doncs obrim aquesta entrada al blog per poder expresar-nos sobre què es considera més oportú.

 

[CASTELLANO]

Ya ha terminado el periodo de votaciones para el nuevo logo de la red espirulina.

De las 8 opciones que había, nos encontramos con la sorpresa que ha habido dos opciones ganadores:

Opción 2:

logo 2

Opción 4:

logo 4

La dos empatadas con una ponderación de 100 puntos. (resultados completos).

Esta situación no estaba prevista, así que no sabemos muy bien cómo preceder para que el resultado sea lícito. Las propuestas son varias, o bien utilizar los dos logos de forma conjunta (ya que pueden complementarse) o hacer una nueva votación u otas… Se tiene que tener en cuenta que la opción 2 aun no cumple con los requisitos de poder ser logo, ya que sólo està presentado en catalán y también se tendría que presentar en castellà que seguramente modificará la estética del logo. Así pues abrimos este hilo para poder expresar que nos parece más oportuno.

 

[CATALÀ]

Ja tenim propostes per l'elecció del logotip!
En total s'han aportat 8 propostes (moltes gràcies Mayka, Javier i Ariadna)

Hem habilitat una enquesta on-line on pots puntuar cada logotip i el que
millor puntuació obtingui serà el logotip guanyador!

Pot fer-ho al següent link:

http://www.e-encuesta.com/answer?testId=30dKThNybbY=


[CASTELLANO]

Ya tenemos propuestas para la elección del logo!
En total se han aportado 8 propuestas (muchas gracias Mayka, Javier y
Ariadna)  

Ahora hemos habilitado un encuesta on-line en la cuál puedes dar una
puntuación a cada logo y de ahí saldrá el logo ganador!

Para hacerlo puedes visitar el siguiente link:

http://www.e-encuesta.com/answer?testId=30dKThNybbY=


El tiempo límite para emitir el voto será el miércoles a les 23:59h.

Muchas gracias!!!


_______________________________________________
XarxaEspirulina mailing list
XarxaEspirulina@llistes.moviments.net
https://llistes.moviments.net/listinfo/xarxaespirulina

    Sábado

Introducción:
Presentación del taller y de la espirulina.
Propiedades nutricionales y porqué cultivar espirulina.
Conocer la espirulina al microscopio.

Necesidades para el cultivo de espirulina: el recipiente, el agua, la iluminación, la agitación, la temperatura y la alimentación.

14h Comida de traje.

Ejemplos de cultivo de espirulina: algunos ejemplos y comparaciones de productividades, costes de instalación, etc.

Día a día en el cultivo:
Fabricación del espirulímetro
Fase de crecimiento
Fase de Recolección
Diagnosticar cultivos de espirulina

        Domingo

Casos prácticos: se abordarán algunos casos concretos para cultivar espirulina y dar la mejor opción. Trae la descripción de tu espacio y necesidades.

Software de cálculo de la productividad de la espirulina. Se explicará cómo ponerlo en marcha, qué parámetros afectan al cultivo, y cómo instalarlo.

Spiru-show: pequeño espectáculo de teatro participativo para terminar de asimilar conceptos. (Depende del tiempo y las personas).

Resumen Conclusiones Valoración.

Nota: puede ver algunas modificaciones menores en el contenido según el tiempo y el grupo.

Precio: El precio del taller lo decides tú. Para orientarte hemos estipulado un valor monetario en función de los costes de la Xarxa Espirulina.
Coste taller: 45€ (incluye: material didáctico + 20gr de espirulina seca ecológica + degustación espirulina)
Caste taller + kit de cultivo: 120€ ( incluye: material del taller + bomba de aire de 5W + tubo de conexión + temporizador analógico + termómetro + alimento para la espirulina + de 1 a 2 L de cepa de espirulina)


Una vez cubiertos los gastos de realización del taller los beneficios se utilizarán para autogestionar la investigación en el cultivo de espirulnia a pequeña escala así como la difusión de dichas investigaciones.

Lugar:

Casa Particular con piscina de Juan José Vicente
C/ La costera, 8 Massanassa, a 3km de Valènciacartel agosto 2015 spiru valencia

Importante: CONFIRMAR ASSISTENCIA NECESARIA ANTES DEL 4 DE AGOSTO POR CORREO ELECTRÓNICO xarxaespirulina@moviments.net (o por teléfono: 647989270.)

Catalan[Castellano debajo]

Hola!

Després de la primera crida de reorganització de la xarxa (veure entrada), i la resposta d’algunes persones en col·laborar, aquí llistem de forma molt més concreta les tasques que creiem que s’haurien de dur a terme des de la Xarxa:

Gestió de la informació: espai web i imatge:

 • Migrar a wordpress.org per tal de tenir un hosting on poder instalar plugins com per exemple un fòrum.
 • Registrar redespirulina.net i xarxasespirulina.cat.
 • Canviar la cara a l’espai web per fer-lo més adequat a les tasques que està realitzant la xarxa, entenem que com a mínim:
  • Incloure un fòrum on tots els espirulinaires puguin comentar el desenvolupament dels seus cultius.
  • Ordenar i reestructurar l’apartat mediateca.
  • Que hi hagi un apartat d’events.
  • Traduir el web al castellà i al català, mitjançant el plugin wpml
 • Realitzar un logo per la xarxa.
 • Documentar el procés de cultiu amb un manual pràctic i senzill.

A nivell de recursos i adminsitratiu:

 • Crear una associació, simplement per tenir un organisme jurídic el qual permeti, entre altres tenir un número de compte, demanar ajudes i subvencions; però que no serveixi per supeditar les formes d’organitzar-se de la xarxa.
 • Obrir un número de compte a Triodos, o qualsevol altre banc que permeti operar i sigui “menos malo”.
 • Buscar finançament personal/empresarial/institucional sempre i quan vagi amb la lògica de la xarxa i no posi en entredit la forma de funcionar ni els principis.
 • Cercar persones que s’ocupin de la posada en marxa i posteriorment del manteniment de la xarxa.

Manteniment:

 • Coordinació general de la xarxa.
 • Dur la contabilitat de la xarxa.
 • Acollir les peticions de noves cultivadores. Enviaments de soques i kits de cultiu. Que cap espirulinaire amb ganes de cultivar es quedi sense espirulina.
  • Aquesta és una de les tasques més grans i que es pot descentralitzar. Per exemple, per biorregions, etc.
 • Tenir un o varis espais de referència on mantenir la soca pura i de bona qualitat.
 • Continuar investigant formes de cultivar l’espirulina a casa.
 • Enxarxar cultivadores artesanals d’arreu del planeta.
 • Enxarxarse amb altres organitzacions i països per tal de fer una xarxa internacional.
 • Organitzar una trobada anual, com a mínim, entre diferents espirulinaires. Quedaría bacant per aquesta tardor 2015.

Com es pot comprobar algunes tasques requereixen de finançament propi, per això una de les tasques prioritàries serà buscar aquest finançament.

Creiem que el gruix de les tasques es poden fer des de l’activisme i el voluntariat. Tot i això, no volem que torni a passar que la xarxa quedi deserta perquè les persones que ho estaven dinamitzant no tenien suficients recursos.

Per això, tothom qui vulgui ocupar-se d’alguna de les tasques descrites a sobre, agrairem que es fiqui en contacte a través del correu xarxaespirulina [at] moviments.net explicant què li agradaria fer i què necessita com a intercanvi. Posteriorment veure’m (a ser possible a la trobada de tardor 2015) si s’ha pogut arribar a finançar el projecte i com estan les tasques.

Aprofitem també per agraïr la Fundació Terre-Humaine que ha apostat per finançar aquesta nova època de la xarxa espirulina amb 2.225€ per culminar aquest procés:

Moltes gràcies,

Xarxa espirulina.

 

[CASTELLANO]

Después de la primera llamada de reorganización de la red (ver entrada), y la respuesta de algunas personas en colaborar, aquí listamos de forma mucho más concreta las tareas que creemos que se deberían llevar a cabo desde la Red:

Gestión de la información: espacio web e imagen:

 • Migrar a wordpress.org para tener un hosting donde poder instalar plugins como por ejemplo un foro.
 • Registrar redespirulina.net y xarxasespirulina.cat.
 • Cambiar la cara al espacio web para hacerlo más adecuado a las tareas que está realizando la red, entendemos que como mínimo:
  • Incluir un foro donde todos los espirulinaires puedan comentar el desarrollo de sus cultivos.
  • Ordenar y reestructurar el apartado mediateca.
  • Que haya un apartado de eventos.
  • Traducir la web al castellano y al catalán, mediante el plugin WPML
 • Realizar un logo para la red.
 • Documentar el proceso de cultivo con un manual práctico y sencillo.


A nivel de recursos y adminsitrativo:

 • Crear una asociación, simplemente por tener un organismo jurídico el que permita, entre otras tener un número de cuenta, pedir ayudas y subvenciones; pero que no sirva para supeditar las formas de organizarse de la red.
 • Abrir un número de cuenta en Triodos, o cualquier otro banco que permita operar y sea “menos malo”.
 • Buscar financiación personal / empresarial / institucional siempre y cuando tenga la lógica de la red y no ponga en entredicho la forma de funcionar ni los principios.
 • Buscar personas que se ocupen de la puesta en marcha y posteriormente del mantenimiento de la red.


Mantenimiento:

 • Coordinación general de la red.
 • Llevar la contabilidad de la red.
 • Acoger las peticiones de nuevas cultivadores. Envíos de cepas y kits de cultivo. Que ningún espirulinaire con ganas de cultivar se quede sin espirulina.
 • Esta es una de las tareas más grandes y que se puede descentralizar. Por ejemplo, para biorregiones, etc.
 • Tener uno o varios espacios de referencia donde mantener la cepa pura y de buena calidad.
 • Continuar investigando formas de cultivar la espirulina en casa.
 • Enredarse cultivadores artesanales de todo el planeta.
 • Enredarse con otras organizaciones y países para hacer una red internacional.
 • Organizar un encuentro anual, como mínimo, entre diferentes espirulinaires. Quedaría bacante para este otoño 2015.


Como se puede comprobar algunas tareas requieren de financiación propia, por eso una de las tareas prioritarias será buscar esta financiación.

Creemos que el grueso de las tareas se pueden hacer desde el activismo y el voluntariado. Sin embargo, no queremos que vuelva a ocurrir que la red quede desierta porque las personas que lo estaban dinamizando no tenían suficientes recursos.

Por ello, todo el que quiera ocuparse de alguna de las tareas descritas arriba, se puede poner en contacto a través del correo xarxaespirulina [at] moviments.net explicando qué le gustaría hacer y qué necesita como intercambio. Posteriormente veremos (a ser posible en el encuentro de otoño 2015) si se ha podido llegar a financiar el proyecto, las personas y en qué estado se encuentran las tareas

Aprovechamos también para agradecer que la Fundació Terre-Humaine ya ha apostado para fianciar esta nueva época de la red, y donado 2.225€ para culminar este proceso.

Muchas gracias,

xarxa espirulina