Quant volum d’espirulina cultivar? Cultius exterior.

Potser és una pregunta que encara no us heu fet, però si comenceu a cultivar l’espirulina arribarà en un moment o altre en què us direu: quin volum de cultiu necessito??

Abans de poder prendre aquesta decisió fa falta una mica d’informació.

Per una banda fa falta saber quants grams, aproximadament, espero obtenir del meu cultiu o bé una altra forma de formular-la seria, quantes persones es volen beneficiar del cultiu?.

En aquesta entrada sols parlarem dels cultius a l’exterior. En aquests casos, solem dir que fa falta 1 m² de cultiu, amb una profunditat de 20cm per cada persona. Amb aquestes dimensions es poden obtenir aproximadament 3 gr d’espirulina seca al día. En dies d’estiu aquest valor pot augmentar fins a 10gr seca al día, i a l’hivern sovint els valors son propers a zero o bé 0,2gr espirulina seca al día per cada metre quadrat. Tot i això, aquesta xifra depèn de molts altres factors que sovint no podem controlar com la temperatura, l’eficiència del cultiu, etc.

Per decidir quin volum cultivar també ho podem fer en base a les recol·leccions que volem fer quan arribin aquestes. En l’exemple d’1m² amb 20 cm de profunditat estarem tenint 200L de cultiu. Amb aquesta volum quan tinguem l‘espirulímetre (disc de sechi) situat a 2 cm voldrà dir que tenim aproximadament 100gr d’espirulina seca, o bé dit d’una altra manera 500gr d’espirulina fresca dins la bassa.

A l’hora de recollir, com a màxim, podríem filtrar 1/3 del volum, però només en condicions molt òptimes, el que habitualment recomanem és que la filtració sigui propera a 1/4 del volum, és a dir, en l’exemple s’obtindria 25gr d’espirulina seca o bé 125gr d’espirulina fresca filtrant 50L de cultiu. S’ha de tenir en compte que l’espirulina fresca tan sols ens durarà 3-5 dies a la nevera. I també es pot tenir en compte que al cap de 3-5 dies, en condicions de primavera-estiu-inici tardor l’espirulina ja s’haurà tornat a multiplicar-se i podrem fer una altra recollida.

 

Una altra recomanació important durant el procés de cultiu és esperar-se a arribar al volum final desitjat abans de fer la primera recolecció. Sóm molts els espirulinaires que estem temptats de recollir l’espirulina quan arribem als 50-100L, però fer-ho en aquest moment enlloc d’esperar a arribar a la quantitat final simplement endarrerirà de forma quadràtica l’inici de la recolecció. Així doncs, per molt gran que sigui la temptació, anem també a cultivar la paciència i esperar el florament de l’espiurlina!

Molt bon profit!!

 

 

Leave a Reply